Menu

Ombouw van VIVOX luchtgeneratoren op stookolie naar gas bij Gernal in Komen

De werkplaatsen van Gernal worden reeds sinds begin jaren ‘90 met VIVOX luchtgeneratoren op stookolie verwarmd. In 2010 werd de keuze gemaakt om over te schakelen op aardgas.

VIVOX luchtgeneratoren zijn immers zowel beschikbaar op stookolie als op aardgas en door vervanging van de brander kan nadien omgeschakeld worden op een andere brandstof, zonder het volledige toestel te vervangen. VIVOX luchtgeneratoren worden echter ook sinds begin jaren ’80 in roestvast staal gemaakt. Waardoor ze beter bestand zijn tegen condensvorming.

Dit geeft de mogelijkheid om bestaande luchtgeneratoren van 20 jaar oud met een thermisch rendement van 90,5% uit te rusten met een modulerende brander zodat deze op deellast met rendementen tot 96% werken. Hierdoor wordt met de vervanging van een brander en sturing een toestel bekomen met een hoger gemiddeld rendement dan vele actueel verkochte toestellen. Meer nog het toestel voldoet ruimschoots aan de strengste Europese normen voor condenserende luchtverhitters.

Bijkomend voordeel is dat het gebouw nog gelijkmatiger zal opgewarmd worden. Dit leidt dan weer tot een aanzienlijke verlaging van het energieverbruik.

De sturing zorgt voor opstart op hoog vermogen, maar wanneer slecht een beperkte warmtevraag is schakelt de brander op deellast. Bovendien is de sturing uitgerust met dag/nachtprogrammatie, overwerktimer, verlofdagenkalender zodat men niet enkel een zeer zuinig toestel bekomt maar dat er steeds een comfortabele temperatuur is wanneer gewerkt wordt en een basistemperatuur in de andere gevallen.

Deze sturing is tevens voorgeprogrammeerd om destratificatie ventilatoren aan te sturen waarbij in hogere gebouwen nog eens een aanzienlijke energiebesparing bekomen wordt.

Door vervanging van de brander door een RIELLO Low Nox brander voldoet dit toestel aan de strengste VLAREM emissie normen naar Nox en CO. Wat de intrinsieke waarde van het toestel verhoogt.

Na 2 jaar werking stellen we vast dat het toestel 75% van de tijd op deellast werkt.

Een bewijs dat de keuze voor tweetrapswerking snel terugverdiend is.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Zoeken op deze website

Niet gevonden wat u zocht?

Neem dan contact op met onze Vivox experts:

Bel: 056 / 711 711 - Mail: info@vivox.be