Menu

Verwarming van kerken met condenserende warme luchtgeneratoren op aardgas

VIVOX heeft reeds 40 jaar ervaring in het verwarmen van grote ruimtes door middel van warme lucht. De blijvende zoektocht naar een lager energieverbruik en hoger gebruikscomfort resulteerde in Kerkgebouwen bevatten vaak waardevolle kunstvoorwerpen, meubilair en orgel, waar met de nodige omzichtigheid dient mee omgegaan te worden. Bovendien wordt men in kerken vaak geconfronteerd met een bestaande ruimtelijke opstelling van de verwarmingsinstallatie met stookkamer zuig- en blaaskanalen die niet steeds optimaal gepositioneerd zijn. Ook de hoogte van het gebouw vraagt specifieke aandacht.

Bij modulerende condenserende luchtgeneratoren is het perfect mogelijk om de temperatuur in de ruimte slechts langzaam te verhogen bvb 2 à 3°C per uur. Sturing gebeurt bovendien zo dat bij relatief lage temperaturen de verwarming relatief vroeg opstart, wanneer weinig warmte nodig is start de verwarming slechts kort voor de kerkdienst op. Zodoende wordt bij elk situatie gezorgd voor een minimaal verbruik. Een onmiddellijke snelle opwarming blijft uiteraard steeds mogelijk.

Vivox condenserende warme luchtgeneratoren zorgen bovendien voor een geringe thermische stratificatie. Dus geen overtemperaturen op het orgelkoor. Ook bij de zeer nadelige plaatsing van uitblaasroosters in de vloer zal de modulerende condenserende luchtgenerator steeds aanzienlijk beter presteren dan een klassieke luchtgenerator. Vivox condenserende warme luchtgeneratoren kunnen hun vermogen terug moduleren tot 20% zodat het toestel gedurende de misvieringen blijft werken met een minimum aan verbruik.

Bovendien worden de toestellen met een snelheidsgeregelde motor uitgerust zodat tijdens de vieringen het luchtdebiet verlaagd wordt wat op zijn beurt resulteert in een bijzonder stille werking. Plaatsen van bijkomende geluiddempers in het zuig en blaaskanaal is tevens mogelijk.

Vivox condenserende luchtgeneratoren zijn verkrijgbaar met een nuttig vermogen van 82 of 168 kW, waarmee een middelgrote kerk kan opgewarmd worden. Cascade schakeling van meerdere toestellen is in bepaalde gevallen tevens een optie.

Vivox condenserende warme luchtgeneratoren zijn voorzien van een ingebouwde microprocessor, met een weekklok en mogelijkheid om feestdagen te programmeren. Eenvoudige bediening blijft echter perfect mogelijk door plaatsen van Een overwerkdrukknop die zorgt voor onmiddellijke opwarming van het kerkgebouw. Na 2uur wordt automatisch teruggekeerd naar de basistemperatuur. Een analoog instelbare klok die de verwarming de komende 24 uur bedient zodat begrafenissen gemakkelijk kunnen geprogrammeerd worden de dag voordien. Bovendien heeft VIVOX als constructeur en ontwerper van deze toestellen de volledige knowhow in huis om voor elke situatie afzonderlijk de meest efficiënte plaatsing en afregeling uit te dokteren.

Enkele referenties: 

  • St. Cornelius Kluisbergen,
  • St. Jan de Doper Willebroek,
  • St. Bartholomeus Zonnebeke,
  • Sint-Pieters Bandenkerk Merelbeke.
  • OLV Onbevlekt Ontvangen Sint-Lodewijk Deerlijk
Terug naar het nieuwsoverzicht

Zoeken op deze website

Niet gevonden wat u zocht?

Neem dan contact op met onze Vivox experts:

Bel: 056 / 711 711 - Mail: info@vivox.be