Menu

Stookkamer uitvoering

Naast de klassieke opstelling van een warmelucht generator, vrij opgesteld in de te verwarmen ruimte, worden meer en meer varianten toegepast. Dit om het geluidsniveau te reduceren en/of het inbouwen in een stookkamer mogelijk te maken, cfr. NBN 61.001.

1. Reductie van het geluidsniveau
Meer en meer wordt gevraagd om het geluidsniveau te beperken. Het toestel direct opstellen in de te verwarmen ruimte beperkt deze reductiemogelijkheden. Daarom stellen we het toestel op in een aangrenzend lokaal, voorzien van een retour- en een pulsiekoker. In beide kokers wordt een geluiddemper gemonteerd. Deze geluiddempers zijn beschikbaar in meerdere uitvoeringen. De standaard geluidsreductie bedraagt zowat 15 dB t.o.v. de vrije opstelling. Verder kan de aanzuigkoker esthetisch afgewerkt worden. Deze wordt ruim bemeten, zodat het gebruik van vlakke luchtfilters mogelijk blijft, wat uiteraard de onderhoudstijd beperkt.

De pulsie kan, afhankelijk van de vorm van het te verwarmen lokaal en de plaats van het toestel, in één richting gebeuren via een dubbel oriënteerbaar rooster met afbuigingen tot 40°. Wil men meer spreiden, dan is een voorzetplenum mogelijk met b.v. pulsie in drie richtingen, onder 90° verschoven. De pulsie kan ook verdeeld worden over meerdere uitblaasopeningen of via een kokernet.

2. Opstelling in een stookkamer, conform NBN 61.001
Rekening houdend met de 'Basisnorm voor de preventie van brand en ontploffing, waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen' (K.B. 19/12/97, B.S. 30/12/97) is voor een totaal nuttig vermogen van 30 tot 70 kW een opstelling in een technische ruimte vereist. Boven 70 kW is een stookplaats vereist. Bepaalde industrietoepassingen, beschreven in Vlarem II, vereisen eveneens een dergelijke montage. De opstelling gebeurt zoals hierboven, met een retour- en een pulsiekoker. Ter hoogte van de brandbestendige muur komen de brandkleppen, voorzien van een elektrische koppeling naar de warmeluchtblazer.

3. Combinaties
Combinaties van de verschillende elementen zijn mogelijk, waarbij een geluiddempende luchtverwarmer met brandkleppen steeds meer aan populariteit wint.

Projectfoto's

Zoeken op deze website

Niet gevonden wat u zocht?

Neem dan contact op met onze Vivox experts:

Bel: 056 / 711 711 - Mail: info@vivox.be